Baconlindad dragonkyckling

Baconlindad kyckling tillsammans med ugnsrostade rotfrukter... Ett örtkryddat recept som dessutom är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling och rotfrukter

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 pkt bacon
  • 2-3 rödlökar
  • 4 rödbetor
  • 4 morötter
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • smör eller olja till formarna och olja till rotfrukterna

Yoghurtsås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1/2 tsk senapspulver
  • 1 msk råsocker eller 1/2 msk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • vitpeppar

Matvete

  • 3 dl matvete
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad basilika

Gör så här:

Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt så smaken hinner mogna.

Smörj två eller tre ugnsfasta formar, en till kycklingen och en eller två till rotfrukterna. Skala rotfrukterna och skär dem i halvor eller klyftor. Skala och klyfta rödlöken.

Lägg rödlöken i botten på formen där kycklingen ska tillagas.

Vänd nu rotfrukterna i olja och fördela jämnt i formarna. Krydda morötterna med timjan, salt och svartpeppar. Krydda rödbetorna med rosmarin och salt.

Skär några snitt i kycklingfiléerna med en vass kniv, strö över dragon och linda 2-3 skivor bacon runt varje bit. Lägg filéerna ovanpå rödlöken.

Ugnsbaka rotfrukterna i cirka 200 grader i 40-45 minuter. (Tiden varierar kraftigt beroende på hur stora bitar du skurit.) Känn med en sticka om de är färdiga och täck med folie om de riskerar att bli brända. Folie eller lock under halva tiden gör också rotfrukterna saftigare och minskar risken att de blir torra.

Tillaga kycklingen i 30-35 minuter. Använd gärna en termometer och låt köttet bli 70 grader i mitten. I annat fall, skär ett snitt och se att köttsaften och köttet inte är rosa.

Koka under tiden upp buljongen och basilikan, tillsätt matvetet. Låt vetet koka fem minuter och sedan stå och svälla tills de andra rätterna börjar bli klara. Smaka av matvetet med olivoljan och vinägern.

Servera kycklingen genast, tillsammans med såsen, rotfrukterna och löken som kokt tillsammans med kycklingen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kari
16 juni 2009

Denna är PERFEKT på grillen(dela fileérna på längden och i tre)! med bara sallad eller med vår-lök och sucini också på grill, till.Vi gjorden den utan några kryddor - mycket gott det oxå.

Kommentar av Calle
4 juni 2009

Bjöd flickvännen på detta och det blev otroligt gott! Denna rätt kommer att lagas många fler gånger. Men förmodligen skippas matvetet, rotfrukterna var tillräckligt.

Redaktionens kommentar
Visst är det gott?! Kul att höra att det blev lyckat!
Kommentar av Munnen
24 maj 2009

Låter ju enormt gott! Måste testa det imorgon =-)

Kommentar av Anna i Lund
3 oktober 2010

Gud vad gott! åt detta på en tjejmiddag igår, kändes väldigt nyttigt samtidigt. Superduper gott! ska bjuda min sambo på detta snart. Var lite skeptisk till matvete först, men upptäckte att det var väldigt gott tillsammans med sås och kryddor.


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...