Baconlindad dragonkyckling

Baconlindad kyckling tillsammans med ugnsrostade rotfrukter... Ett örtkryddat recept som dessutom är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling och rotfrukter

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 pkt bacon
  • 2-3 rödlökar
  • 4 rödbetor
  • 4 morötter
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • smör eller olja till formarna och olja till rotfrukterna

Yoghurtsås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1/2 tsk senapspulver
  • 1 msk råsocker eller 1/2 msk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • vitpeppar

Matvete

  • 3 dl matvete
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad basilika

Gör så här:

Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt så smaken hinner mogna.

Smörj två eller tre ugnsfasta formar, en till kycklingen och en eller två till rotfrukterna. Skala rotfrukterna och skär dem i halvor eller klyftor. Skala och klyfta rödlöken.

Lägg rödlöken i botten på formen där kycklingen ska tillagas.

Vänd nu rotfrukterna i olja och fördela jämnt i formarna. Krydda morötterna med timjan, salt och svartpeppar. Krydda rödbetorna med rosmarin och salt.

Skär några snitt i kycklingfiléerna med en vass kniv, strö över dragon och linda 2-3 skivor bacon runt varje bit. Lägg filéerna ovanpå rödlöken.

Ugnsbaka rotfrukterna i cirka 200 grader i 40-45 minuter. (Tiden varierar kraftigt beroende på hur stora bitar du skurit.) Känn med en sticka om de är färdiga och täck med folie om de riskerar att bli brända. Folie eller lock under halva tiden gör också rotfrukterna saftigare och minskar risken att de blir torra.

Tillaga kycklingen i 30-35 minuter. Använd gärna en termometer och låt köttet bli 70 grader i mitten. I annat fall, skär ett snitt och se att köttsaften och köttet inte är rosa.

Koka under tiden upp buljongen och basilikan, tillsätt matvetet. Låt vetet koka fem minuter och sedan stå och svälla tills de andra rätterna börjar bli klara. Smaka av matvetet med olivoljan och vinägern.

Servera kycklingen genast, tillsammans med såsen, rotfrukterna och löken som kokt tillsammans med kycklingen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kari
16 juni 2009

Denna är PERFEKT på grillen(dela fileérna på längden och i tre)! med bara sallad eller med vår-lök och sucini också på grill, till.Vi gjorden den utan några kryddor - mycket gott det oxå.

Kommentar av Calle
4 juni 2009

Bjöd flickvännen på detta och det blev otroligt gott! Denna rätt kommer att lagas många fler gånger. Men förmodligen skippas matvetet, rotfrukterna var tillräckligt.

Redaktionens kommentar
Visst är det gott?! Kul att höra att det blev lyckat!
Kommentar av Munnen
24 maj 2009

Låter ju enormt gott! Måste testa det imorgon =-)

Kommentar av Anna i Lund
3 oktober 2010

Gud vad gott! åt detta på en tjejmiddag igår, kändes väldigt nyttigt samtidigt. Superduper gott! ska bjuda min sambo på detta snart. Var lite skeptisk till matvete först, men upptäckte att det var väldigt gott tillsammans med sås och kryddor.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...