Baconlindad dragonkyckling

Baconlindad kyckling tillsammans med ugnsrostade rotfrukter... Ett örtkryddat recept som dessutom är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling och rotfrukter

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 pkt bacon
  • 2-3 rödlökar
  • 4 rödbetor
  • 4 morötter
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • smör eller olja till formarna och olja till rotfrukterna

Yoghurtsås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1/2 tsk senapspulver
  • 1 msk råsocker eller 1/2 msk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • vitpeppar

Matvete

  • 3 dl matvete
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad basilika

Gör så här:

Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt så smaken hinner mogna.

Smörj två eller tre ugnsfasta formar, en till kycklingen och en eller två till rotfrukterna. Skala rotfrukterna och skär dem i halvor eller klyftor. Skala och klyfta rödlöken.

Lägg rödlöken i botten på formen där kycklingen ska tillagas.

Vänd nu rotfrukterna i olja och fördela jämnt i formarna. Krydda morötterna med timjan, salt och svartpeppar. Krydda rödbetorna med rosmarin och salt.

Skär några snitt i kycklingfiléerna med en vass kniv, strö över dragon och linda 2-3 skivor bacon runt varje bit. Lägg filéerna ovanpå rödlöken.

Ugnsbaka rotfrukterna i cirka 200 grader i 40-45 minuter. (Tiden varierar kraftigt beroende på hur stora bitar du skurit.) Känn med en sticka om de är färdiga och täck med folie om de riskerar att bli brända. Folie eller lock under halva tiden gör också rotfrukterna saftigare och minskar risken att de blir torra.

Tillaga kycklingen i 30-35 minuter. Använd gärna en termometer och låt köttet bli 70 grader i mitten. I annat fall, skär ett snitt och se att köttsaften och köttet inte är rosa.

Koka under tiden upp buljongen och basilikan, tillsätt matvetet. Låt vetet koka fem minuter och sedan stå och svälla tills de andra rätterna börjar bli klara. Smaka av matvetet med olivoljan och vinägern.

Servera kycklingen genast, tillsammans med såsen, rotfrukterna och löken som kokt tillsammans med kycklingen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kari
16 juni 2009

Denna är PERFEKT på grillen(dela fileérna på längden och i tre)! med bara sallad eller med vår-lök och sucini också på grill, till.Vi gjorden den utan några kryddor - mycket gott det oxå.

Kommentar av Calle
4 juni 2009

Bjöd flickvännen på detta och det blev otroligt gott! Denna rätt kommer att lagas många fler gånger. Men förmodligen skippas matvetet, rotfrukterna var tillräckligt.

Redaktionens kommentar
Visst är det gott?! Kul att höra att det blev lyckat!
Kommentar av Munnen
24 maj 2009

Låter ju enormt gott! Måste testa det imorgon =-)

Kommentar av Anna i Lund
3 oktober 2010

Gud vad gott! åt detta på en tjejmiddag igår, kändes väldigt nyttigt samtidigt. Superduper gott! ska bjuda min sambo på detta snart. Var lite skeptisk till matvete först, men upptäckte att det var väldigt gott tillsammans med sås och kryddor.


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...