Kycklingcrêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept som går utmärkt att förbereda i förväg om man vill ha gott om tid när gästerna knackar på dörren!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Pannkakor

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Fyllning

  • 2 kycklingfiléer
  • 1 rödlök
  • 2 msk kapris
  • 2 msk tomatpuré
  • 150 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • cayennepeppar
  • oregano
  • olivolja
  • paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad

Gör så här:

Stek först pannkakorna.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.

Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka pannkakor. Stek gärna pannkakorna lite tjockare än vanliga, klassiska pannkakor, så håller de ihop lite bättre när du lägger fyllning i dem.

Låt pannkakorna svalna.

Smörj en stor ugnsfast form.

Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Finhacka rödlöken och skär svampen i bitar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna eller stekgryta och fräs löken någon minut så den får färg. Pressa ner vitlöken och låt svampen fräsa med. Låt blandningen fräsa tills den får färg och mjuknat. Lätt åt sidan.

Stek nu kycklingbitarna genomstekta i olivolja. Överstek inte - köttet ska inte bli bli torrt. Provskär och kontrollera att bitarna inte är rosa. Lägg kycklingen åt sidan.

Lös tomatpurén i några matskedar vatten i stekgrytan/pannan och koka upp. Smaka av med oregano, paprikapulver, salt och peppar och låt koka ihop några minuter.

Tillsätt grönsakerna och kycklingen och blanda väl.

Lägg upp fyllning på en pannkaka, vik först in två av sidorna och vik sedan över de andra två sidorna så att det bildas ett "pannkakspaket". Lägg paketet/rullen med skarven nedåt i den smorda formen.

Fyllningen räcker till cirka åtta pannkakor - den fyllning som blir över kan användas till att täcka crêpesen med.

Täck crêpesen med riven ost och gratinera i ugn 225 grader till de fått fin färg, cirka 15-20 minuter.

Tips! Gillar du vitlök täcker du crêpesen med några klickar vitlökssmör innan du sätter in den i ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...