Ostgratinerad kyckling i tomat

Snabbt, lätt och gott! Kyckling med örter och tomat blir alltid gott. Enkel rätt att förbereda i god tid.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500-600 g kyckling, utan ben (4 filéer)
  • 1 stor aubergine
  • 1 mellanstor gul lök
  • 1 liten röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad eller passerad tomat
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja + olja till stekning
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan

Gör så här:

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken. Krossa eller pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuk i lite olja i en panna stor nog att rymma tomatsåsen. Tillsätt kryddorna, saltet och tomaten. Låt koka samman och småputtra på låg värme några minuter.

Undertiden skivar du auberginen i tunna skivor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek kycklingen runt om så den får fin färg. (Om du gör rätten i förväg och bara vill värma den före servering ska du genomsteka köttet!)

Smörj en ugnsfast form noga. Täck botten med tomatsås. Varva sedan kyckling och aubergine i formen. Häll resten av såsen på och omkring kycklingen. Strö den rivna osten över och gratinera i ugn 225 grader i cirka 25 minuter. Kontrollera så att köttet är genomstekt och inte rosa.

Servera med ris, bulgur, couscous eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

Pasta passar lika fint helg som vardag. Kombinera med lax och du har en smaksättare som lyfter ugnsrätter med pasta till nya höjder. Laga en god cannelloni där laxen ger smak tillsammans med getost. Prova en enkel pastagratäng med lax och fänkål. Eller njut av en härligt smakrik laxlasagne med zucchini och vitlök till helgen. Lax + pasta är en säker väg till en riktigt god helg!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...