Ostgratinerad kyckling i tomat

Snabbt, lätt och gott! Kyckling med örter och tomat blir alltid gott. Enkel rätt att förbereda i god tid.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500-600 g kyckling, utan ben (4 filéer)
  • 1 stor aubergine
  • 1 mellanstor gul lök
  • 1 liten röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad eller passerad tomat
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja + olja till stekning
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan

Gör så här:

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken. Krossa eller pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuk i lite olja i en panna stor nog att rymma tomatsåsen. Tillsätt kryddorna, saltet och tomaten. Låt koka samman och småputtra på låg värme några minuter.

Undertiden skivar du auberginen i tunna skivor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek kycklingen runt om så den får fin färg. (Om du gör rätten i förväg och bara vill värma den före servering ska du genomsteka köttet!)

Smörj en ugnsfast form noga. Täck botten med tomatsås. Varva sedan kyckling och aubergine i formen. Häll resten av såsen på och omkring kycklingen. Strö den rivna osten över och gratinera i ugn 225 grader i cirka 25 minuter. Kontrollera så att köttet är genomstekt och inte rosa.

Servera med ris, bulgur, couscous eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...