Helstekt kyckling med fyllning

En riktigt klassisk, helstekt kyckling i ugn. Fylld med champinjoner, krutonger, basilka och bacon. En rätt värdig de allra högsta söndagsmiddagsambitioner!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Fylld kyckling

  • 1 kravkyckling, cirka 2 kg
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • 4 dl tärnat, ljust surdegsbröd eller franskbröd
  • 140 g bacon
  • 12-15 färska basilikablad
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • Fond från steken
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk Maizena
  • (vinbärsgelé)

Gör så här:

Börja med fyllningen:

Tärna brödet i bitar på cirka 2X2 cm. Klipp eller skär baconet i små bitar.

Smörstek brödet till frasiga krutonger och lägg dem i en bunke. Fräs baconet något, men inte för hårt. Blanda det med brödet.

Klipp eller hacka basilkan och blanda ner den i fyllningen. Slå över vinet och blanda. Smaka av, salta och peppra.

Lägg kycklingen på ett galler över en ugnsfast form eller plåt. Pressa citronen och pensla hela kycklingen, både utanpå och på insidan.

Fyll kycklingen med fyllningen och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

Smält smör och pensla hela kycklingen med smör. Strö över lite salt och peppar.

Lägg över en bit folie och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar innan kycklingen är genomstekt. Efter cirka 1 1/2 timme kan du hälla 3-4 dl vatten eller grönsaksbuljong i botten av formen under kycklingen. På så sätt får du en fond till en god sås.

När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. Servera fyllningen tillsammans med fyllningen. Lämpliga tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, hembakat bröd och grönsaker.

Vill du göra en god sås till kycklingen gör du såhär:

Häll upp fonden från kycklingen (vätskan+vattnet eller bujongen i formen) i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl vispgrädde och koka upp. Smaka av och salta om det behövs. Tillsätt gärna lite vinbärsgele för att bryta smaken. Red såsen med 1 msk Maizena utrört i 1/2 dl vatten. Koka upp och vispa tills såsen tjocknat. Servera varm tillsammans med köttet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

Vägen till en lyckad risotto är att späda den med lite buljong i taget medan den koka samman. Den får aldrig koka torrt! Tänker du bara på det är det lätt att lyckas med både svamprisotto, saffransrisotto och risotto med salami. Eller varför inte risotto med fänkål och ruccola eller paprika och timjan?
Risotto med räkor är ett lätt sätt att ordna festmat. Vill du höja smaken ytterligare ett steg utgår du från hela räkor och kokar en fond av skalen som du sedan använder till risotton. Riktigt gott och väldigt lätt att lyckas med!

 risotto.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...