Helstekt kyckling med fyllningEn riktigt klassisk, helstekt kyckling i ugn. Fylld med champinjoner, krutonger, basilka och bacon. En rätt värdig de allra högsta söndagsmiddagsambitioner! Du behöverReceptet är för 6-8 personer. Fylld kyckling
Gräddsås
Gör så här:Börja med fyllningen: Tärna brödet i bitar på cirka 2X2 cm. Klipp eller skär baconet i små bitar. Smörstek brödet till frasiga krutonger och lägg dem i en bunke. Fräs baconet något, men inte för hårt. Blanda det med brödet. Klipp eller hacka basilkan och blanda ner den i fyllningen. Slå över vinet och blanda. Smaka av, salta och peppra. Lägg kycklingen på ett galler över en ugnsfast form eller plåt. Pressa citronen och pensla hela kycklingen, både utanpå och på insidan. Fyll kycklingen med fyllningen och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Smält smör och pensla hela kycklingen med smör. Strö över lite salt och peppar. Lägg över en bit folie och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar innan kycklingen är genomstekt. Efter cirka 1 1/2 timme kan du hälla 3-4 dl vatten eller grönsaksbuljong i botten av formen under kycklingen. På så sätt får du en fond till en god sås. När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. Servera fyllningen tillsammans med fyllningen. Lämpliga tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, hembakat bröd och grönsaker. Vill du göra en god sås till kycklingen gör du såhär: Häll upp fonden från kycklingen (vätskan+vattnet eller bujongen i formen) i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl vispgrädde och koka upp. Smaka av och salta om det behövs. Tillsätt gärna lite vinbärsgele för att bryta smaken. Red såsen med 1 msk Maizena utrört i 1/2 dl vatten. Koka upp och vispa tills såsen tjocknat. Servera varm tillsammans med köttet. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Baka med äpplenÄppellängd med honung!Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel! Vegetariska grytor och sopporVinterns sista långkokSoppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren. Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|