Helstekt kyckling med fyllning

En riktigt klassisk, helstekt kyckling i ugn. Fylld med champinjoner, krutonger, basilka och bacon. En rätt värdig de allra högsta söndagsmiddagsambitioner!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Fylld kyckling

  • 1 kravkyckling, cirka 2 kg
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • 4 dl tärnat, ljust surdegsbröd eller franskbröd
  • 140 g bacon
  • 12-15 färska basilikablad
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • Fond från steken
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk Maizena
  • (vinbärsgelé)

Gör så här:

Börja med fyllningen:

Tärna brödet i bitar på cirka 2X2 cm. Klipp eller skär baconet i små bitar.

Smörstek brödet till frasiga krutonger och lägg dem i en bunke. Fräs baconet något, men inte för hårt. Blanda det med brödet.

Klipp eller hacka basilkan och blanda ner den i fyllningen. Slå över vinet och blanda. Smaka av, salta och peppra.

Lägg kycklingen på ett galler över en ugnsfast form eller plåt. Pressa citronen och pensla hela kycklingen, både utanpå och på insidan.

Fyll kycklingen med fyllningen och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

Smält smör och pensla hela kycklingen med smör. Strö över lite salt och peppar.

Lägg över en bit folie och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar innan kycklingen är genomstekt. Efter cirka 1 1/2 timme kan du hälla 3-4 dl vatten eller grönsaksbuljong i botten av formen under kycklingen. På så sätt får du en fond till en god sås.

När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. Servera fyllningen tillsammans med fyllningen. Lämpliga tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, hembakat bröd och grönsaker.

Vill du göra en god sås till kycklingen gör du såhär:

Häll upp fonden från kycklingen (vätskan+vattnet eller bujongen i formen) i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl vispgrädde och koka upp. Smaka av och salta om det behövs. Tillsätt gärna lite vinbärsgele för att bryta smaken. Red såsen med 1 msk Maizena utrört i 1/2 dl vatten. Koka upp och vispa tills såsen tjocknat. Servera varm tillsammans med köttet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

Sopa ut de sista spåren av helgmaten och laga vardagsmat med stil! En enkel men elegant rödbetssoppa, en värmande morotssoppa eller god potatissoppa går snabbt att laga och mättar gott.

Ett hembakat bröd till ger stil åt den enklast måltid, kanske ett gott dinkelbröd. Vill du vara säker på succé satsar du på eget, hembakat knäckebröd. Servera enbart med smör eller en god hårdost och vardagskvällen känns med ens betydligt ljusare!

En god fortsättning på den nya året!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...