Helstekt kyckling med fyllning

En riktigt klassisk, helstekt kyckling i ugn. Fylld med champinjoner, krutonger, basilka och bacon. En rätt värdig de allra högsta söndagsmiddagsambitioner!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Fylld kyckling

  • 1 kravkyckling, cirka 2 kg
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • 4 dl tärnat, ljust surdegsbröd eller franskbröd
  • 140 g bacon
  • 12-15 färska basilikablad
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • Fond från steken
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk Maizena
  • (vinbärsgelé)

Gör så här:

Börja med fyllningen:

Tärna brödet i bitar på cirka 2X2 cm. Klipp eller skär baconet i små bitar.

Smörstek brödet till frasiga krutonger och lägg dem i en bunke. Fräs baconet något, men inte för hårt. Blanda det med brödet.

Klipp eller hacka basilkan och blanda ner den i fyllningen. Slå över vinet och blanda. Smaka av, salta och peppra.

Lägg kycklingen på ett galler över en ugnsfast form eller plåt. Pressa citronen och pensla hela kycklingen, både utanpå och på insidan.

Fyll kycklingen med fyllningen och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

Smält smör och pensla hela kycklingen med smör. Strö över lite salt och peppar.

Lägg över en bit folie och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar innan kycklingen är genomstekt. Efter cirka 1 1/2 timme kan du hälla 3-4 dl vatten eller grönsaksbuljong i botten av formen under kycklingen. På så sätt får du en fond till en god sås.

När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. Servera fyllningen tillsammans med fyllningen. Lämpliga tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, hembakat bröd och grönsaker.

Vill du göra en god sås till kycklingen gör du såhär:

Häll upp fonden från kycklingen (vätskan+vattnet eller bujongen i formen) i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl vispgrädde och koka upp. Smaka av och salta om det behövs. Tillsätt gärna lite vinbärsgele för att bryta smaken. Red såsen med 1 msk Maizena utrört i 1/2 dl vatten. Koka upp och vispa tills såsen tjocknat. Servera varm tillsammans med köttet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

tacorecept.nu


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...