Kycklingspett med saffransås

Förnya julbordet eller bjud på helgmat med annorlunda smak. Saffran bryter fint i smak och lyfter kycklingspetten från vardag till fest!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg eller 400-500 g urbenat kycklingkött
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning
  • 2 tsk honung
  • olivolja
  • salt
  • farinsocker
  • cayennepeppar
  • vitpeppar

Gör så här:

Om du väljer hel kyckling:

Stycka, bena ur och ta bort skinnet. Skär köttet i bitar stora nog för spett. Koka en fond på skrovet tillsammans med den skivade gula löken och cirka 4 dl vatten. Låt koka 15-20 minuter. Sila av fonden och koka upp igen. Låt reducera, koka samman till cirka 2 dl vätska återstår.

Med urbenat kött:

Lös buljongen i två dl kokande vatten. Skär kycklingen i bitar lagom stora för spettet.

Skala rotfrukterna och skär i skivor. Skala rödlöken, skär halva löken i tunna skivor och lägg åt sidan. Andra halvan klyftas grovt.

Smörj en ugnsfast form och lägg rotfrukterna och den klyftade löken i botten. Droppa i lite olivolja och vänd så grönsakerna får olja på sig.

Trä kycklingen på spett. Pensla med olivolja, vänd i farinsocker och peppra med cayennepeppar. Lägg spetten över grönsakerna och grilla i 225 grader i 15-20 minuter. Kontrollera att köttet är genomstekt och inte rosa i mitten.

Medan spetten grillar gör du saffransåsen:

Börja med en bottenredning: Smält smöret i en såspanna eller kastrull. Lägg i 1 1/2 matsked vetemjöl och rör ut. Späd med fonden eller buljongen, vispa och låt koka upp tills det börjar tjockna. Vispa ner saffran.

Späd såsen med grädden och låt småkoka under omrörning medan spetten grillas.

När såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar och honung.

Innan servering vispas eller mixas såsen lite luftig med mixerstav eller elvisp. Varmhåll fram till servering och servera ringlad över spetten och i skål vid sidan av.

Dekorera med skivad rödlök och servera tillsammans med ris, couscous eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...