Kycklingspett med saffransås

Förnya julbordet eller bjud på helgmat med annorlunda smak. Saffran bryter fint i smak och lyfter kycklingspetten från vardag till fest!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg eller 400-500 g urbenat kycklingkött
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning
  • 2 tsk honung
  • olivolja
  • salt
  • farinsocker
  • cayennepeppar
  • vitpeppar

Gör så här:

Om du väljer hel kyckling:

Stycka, bena ur och ta bort skinnet. Skär köttet i bitar stora nog för spett. Koka en fond på skrovet tillsammans med den skivade gula löken och cirka 4 dl vatten. Låt koka 15-20 minuter. Sila av fonden och koka upp igen. Låt reducera, koka samman till cirka 2 dl vätska återstår.

Med urbenat kött:

Lös buljongen i två dl kokande vatten. Skär kycklingen i bitar lagom stora för spettet.

Skala rotfrukterna och skär i skivor. Skala rödlöken, skär halva löken i tunna skivor och lägg åt sidan. Andra halvan klyftas grovt.

Smörj en ugnsfast form och lägg rotfrukterna och den klyftade löken i botten. Droppa i lite olivolja och vänd så grönsakerna får olja på sig.

Trä kycklingen på spett. Pensla med olivolja, vänd i farinsocker och peppra med cayennepeppar. Lägg spetten över grönsakerna och grilla i 225 grader i 15-20 minuter. Kontrollera att köttet är genomstekt och inte rosa i mitten.

Medan spetten grillar gör du saffransåsen:

Börja med en bottenredning: Smält smöret i en såspanna eller kastrull. Lägg i 1 1/2 matsked vetemjöl och rör ut. Späd med fonden eller buljongen, vispa och låt koka upp tills det börjar tjockna. Vispa ner saffran.

Späd såsen med grädden och låt småkoka under omrörning medan spetten grillas.

När såsen tjocknat, smaka av med salt, vitpeppar och honung.

Innan servering vispas eller mixas såsen lite luftig med mixerstav eller elvisp. Varmhåll fram till servering och servera ringlad över spetten och i skål vid sidan av.

Dekorera med skivad rödlök och servera tillsammans med ris, couscous eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...