Citronkyckling med timjan

Hel kyckling i ugn! Citron, honung och timjan är bra smaksättare till helgrillad kyckling. Vitlöksås passar fint till!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt

Vitlöksås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krd salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på ett ugnsfast galler över en braspanna eller form.

Värm honungen så de blir rinnande. Tvätta citronen noga och finriv (raspa) skalet så det blir en tesked. Pressa ner saft i en skål, blanda i skalet och honung. Pensla hela kycklingen med blandningen. Krydda över salt och svartpeppar och hälften av timjanen.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen 60-90 minuter. Kontrollera att köttsaften är klar och inte rosa. Använder du termometer ska den visa 70 grader.

Under tiden kan tillbehören tillagas. Gör en enkel, kall vitlöksås som passar både kycklingen och de flesta tillbehör:

Pressa ner vitlöken i en skål, blanda med vinäger, senap, socker och kryddor. Vispa ner yoghurten och låt såsen stå till sig före servering. Denna sås är ganska vitlöksstark, vill du ha en mildare smak så välj en klyfta vitlök eller runda av såsen med crème fraiche.

När kycklingen är klar i ugnen strös resten av timjanen över. Skär upp i bitar, lägg på serveringsfat och servera tillsammans med bulgur, ris, couscous, potatis eller sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...