Citronkyckling med timjan

Hel kyckling i ugn! Citron, honung och timjan är bra smaksättare till helgrillad kyckling. Vitlöksås passar fint till!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt

Vitlöksås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krd salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på ett ugnsfast galler över en braspanna eller form.

Värm honungen så de blir rinnande. Tvätta citronen noga och finriv (raspa) skalet så det blir en tesked. Pressa ner saft i en skål, blanda i skalet och honung. Pensla hela kycklingen med blandningen. Krydda över salt och svartpeppar och hälften av timjanen.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen 60-90 minuter. Kontrollera att köttsaften är klar och inte rosa. Använder du termometer ska den visa 70 grader.

Under tiden kan tillbehören tillagas. Gör en enkel, kall vitlöksås som passar både kycklingen och de flesta tillbehör:

Pressa ner vitlöken i en skål, blanda med vinäger, senap, socker och kryddor. Vispa ner yoghurten och låt såsen stå till sig före servering. Denna sås är ganska vitlöksstark, vill du ha en mildare smak så välj en klyfta vitlök eller runda av såsen med crème fraiche.

När kycklingen är klar i ugnen strös resten av timjanen över. Skär upp i bitar, lägg på serveringsfat och servera tillsammans med bulgur, ris, couscous, potatis eller sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...