Citronkyckling med timjan

Hel kyckling i ugn! Citron, honung och timjan är bra smaksättare till helgrillad kyckling. Vitlöksås passar fint till!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt

Vitlöksås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krd salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på ett ugnsfast galler över en braspanna eller form.

Värm honungen så de blir rinnande. Tvätta citronen noga och finriv (raspa) skalet så det blir en tesked. Pressa ner saft i en skål, blanda i skalet och honung. Pensla hela kycklingen med blandningen. Krydda över salt och svartpeppar och hälften av timjanen.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen 60-90 minuter. Kontrollera att köttsaften är klar och inte rosa. Använder du termometer ska den visa 70 grader.

Under tiden kan tillbehören tillagas. Gör en enkel, kall vitlöksås som passar både kycklingen och de flesta tillbehör:

Pressa ner vitlöken i en skål, blanda med vinäger, senap, socker och kryddor. Vispa ner yoghurten och låt såsen stå till sig före servering. Denna sås är ganska vitlöksstark, vill du ha en mildare smak så välj en klyfta vitlök eller runda av såsen med crème fraiche.

När kycklingen är klar i ugnen strös resten av timjanen över. Skär upp i bitar, lägg på serveringsfat och servera tillsammans med bulgur, ris, couscous, potatis eller sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...