Kycklingsallad med äpple

Sallad är härlig sommarmat och självklart som praktisk utflyktsmat! Den här kycklingsalladen mättar bra med bulgur som bas. Äpple ger en fin smak. God även ljummen!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl bulgur
  • 2-3 kycklingfiléer
  • 2 äpplen
  • 1 rödlök
  • 1 buljongtärning, kyckling eller grönsaks
  • motsvarande en kruka plocksallad eller 1/2 huvud isbergssallad
  • 10 cm gurka
  • 2-3 msk vitvinsvinäger
  • oliv- eller rapsolja
  • basilika
  • gräslök
  • salt och svartpeppar
  • (1 msk kapris)

Gör så här:

Koka bulgur i dubbla mängden vatten, tillsammans med buljongen, cirka 10 minuter. Rör ner 1 matsked olja och vinägern. Låt svalna.

Skär kycklingen i centimetertjocka skivor och stek försiktigt i olja. Krydda mot slutet med basilika. Låt svalna och blanda ner i bulguren.

Kärna ur äpplena och skär i små bitar eller tunna skivor och blanda ner.

Finhacka rödlöken. Vill du ha en mildare smak förväller du den lite lätt innan du blandar ner den.

Tillsätt eventuellt kaprisen.

Klipp ner gräslök och smaka av med salt och peppar.

Skär salladen grovt och blanda till sist ner den i bulguren.

Servera salladen kall eller ljummen, tillsammans med bröd och gärna en bit god ost!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johnny
1 september 2009

Riktigt god rätt. Syrlig och fin. Kaprisen kan man iförsig skippa =)


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...