Kycklingsoppa med potatis

En god, mustig soppa med både rotfrukter och nudlar. Perfekt rätt att laga om du har kyckling över. Allra bäst görs den på resterna av en helstekt fågel.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • Ca 300 g kycklingkött. Helst tillsammans med skrov och ben av en kyckling.
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4-6 medelstora potatisar
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk honung eller råsocker
  • 2 msk torr cider eller vitt vin
  • 1 pkt risnudlar
  • svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skära rent så mycker kött som möjligt från ben och skrov. Lägg dem åt sidan.

Koka skrov och ben tillsammans med lagerblad och kryddpeppar i 1 liter vatten i 30-40 minuter under lock. Sila buljongen och släng benen.

Grovhacka löken och finhacka vitlöken.

Skär morötterna i skivor och palsternackan i tärningar. Skala och tärna potatisen. Rensa paprikan och finhacka den.

Fräs nu alla grönsakerna i lite olja så de får fin färg.

Vispa ner tomatpuré, grädde och paprikapulver i buljongen, koka upp och koka sedan grönsakerna i grytan i cirka 15 minuter på låg värme. När grönsakerna är mjuka lägger du ner kycklingen, honungen och vinet. Koka upp och lägg ner nudlarna. Stäng av värmen och låt stå i cirka 5 minuter, tills nudlarna är mjuka. 

Smaka av soppa med salt och svartpeppar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...