Ugnsgrillad kyckling med yoghurt

Att helgrilla kyckling i ugn är både lätt och läckert! Ett recept på rödlöksfylld kyckling penslad med yoghurt och kryddor! Gör en snabb ost- och paprikasås till.

Du behöver

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 2-3 rödlökar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 msk yoghurt
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk dragon
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 buljongtärning, kyckling- och/ eller steksky från steken
  • 1/2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skölj kycklingen i kallt vatten. Låt den rinna av och torka eventuellt lätt med hushållspapper.

Skala lökarna och klyfta dem.

Blanda tomatpuré, vinäger, yoghurt, olja och hälften av kryddorna i en skål.

Salta och peppra insidan av kycklingen och fyll med löken. Om du vill kan du knyta samman steken med ett steksnöre så öppnar den sig inte lika lätt.

Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en långpanna eller lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form, stor nog att rymma kycklingen.

Salta utanpå och pensla sedan hela kycklingen med yoghurt- och oljeblandningen. Avsluta med att strö resten av kryddorna över kycklingen.

Stek i ugn i cirka 200 grader. Det tar 45-60 minuter beroende på storlek och vikt på kycklingen. Provskär efter 45 minuter och se om köttet är genomstekt. Köttsaften ska vara klar i färgen.

Under tiden kan du göra såsen.

Bottenred såsen genom att smälta smör i en tjockbottnad kastrull, tillsätta mjöl och vispa i mjölk. Häll i buljong och kryddor. När såsen tjocknat rör du ner osten. Låt småputtra medan kycklingen är i ugnen och späd gärna med steksky när kycklingen är färdig. Före serveringen vispar du i yoghurten och smakar av med salt och vitpeppar.

Ta ur löken och servera den som tillbehör tillsammans med kycklingen.

Couscous, bulgur, ris eller ugnsstekt potatis går bra tillsammans med kycklingen, samt grönsaker och en god sallad.

Tips! Som variation kan du fylla kycklingen med färska champinjoner eller grönsaker i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu


Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

Ärtor har odlats här i norden långt tillbaka i tiden, och torsdags-ärtsoppan är en rätt som faktiskt kan kallas klassisk. Och nog är det mat som både mättar och värmer utmärkt i november!

Serverad med grovkorning senap och gärna rågbröd till. Ärtsoppa med fläsk eller vegetarisk väljer vi efter tycke och smak.

Vill du ha lite variation så prova ett nytt sopprecept. En vegetarisk röd linssoppa, eller en värmande svampsoppa

kanske? Den som gillar fisk väljer förstås fisksoppa,

och den frusne blir varm av en mustig kycklingsoppa!

Oavsett vilken soppa som faller dig bäst i smaken blir måltiden

inte komplett om den inte avslutas med pannkakor! Omväxling? Prova ett recept på grahamspannkakor,

gott och lite nyttigare. Värmande måltid på er!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...