Ugnsgrillad kyckling med yoghurt

Att helgrilla kyckling i ugn är både lätt och läckert! Ett recept på rödlöksfylld kyckling penslad med yoghurt och kryddor! Gör en snabb ost- och paprikasås till.

Du behöver

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 2-3 rödlökar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 msk yoghurt
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk dragon
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 buljongtärning, kyckling- och/ eller steksky från steken
  • 1/2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skölj kycklingen i kallt vatten. Låt den rinna av och torka eventuellt lätt med hushållspapper.

Skala lökarna och klyfta dem.

Blanda tomatpuré, vinäger, yoghurt, olja och hälften av kryddorna i en skål.

Salta och peppra insidan av kycklingen och fyll med löken. Om du vill kan du knyta samman steken med ett steksnöre så öppnar den sig inte lika lätt.

Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en långpanna eller lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form, stor nog att rymma kycklingen.

Salta utanpå och pensla sedan hela kycklingen med yoghurt- och oljeblandningen. Avsluta med att strö resten av kryddorna över kycklingen.

Stek i ugn i cirka 200 grader. Det tar 45-60 minuter beroende på storlek och vikt på kycklingen. Provskär efter 45 minuter och se om köttet är genomstekt. Köttsaften ska vara klar i färgen.

Under tiden kan du göra såsen.

Bottenred såsen genom att smälta smör i en tjockbottnad kastrull, tillsätta mjöl och vispa i mjölk. Häll i buljong och kryddor. När såsen tjocknat rör du ner osten. Låt småputtra medan kycklingen är i ugnen och späd gärna med steksky när kycklingen är färdig. Före serveringen vispar du i yoghurten och smakar av med salt och vitpeppar.

Ta ur löken och servera den som tillbehör tillsammans med kycklingen.

Couscous, bulgur, ris eller ugnsstekt potatis går bra tillsammans med kycklingen, samt grönsaker och en god sallad.

Tips! Som variation kan du fylla kycklingen med färska champinjoner eller grönsaker i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...