Ugnsgrillad kyckling med yoghurt

Att helgrilla kyckling i ugn är både lätt och läckert! Ett recept på rödlöksfylld kyckling penslad med yoghurt och kryddor! Gör en snabb ost- och paprikasås till.

Du behöver

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 2-3 rödlökar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 msk yoghurt
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk dragon
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 buljongtärning, kyckling- och/ eller steksky från steken
  • 1/2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skölj kycklingen i kallt vatten. Låt den rinna av och torka eventuellt lätt med hushållspapper.

Skala lökarna och klyfta dem.

Blanda tomatpuré, vinäger, yoghurt, olja och hälften av kryddorna i en skål.

Salta och peppra insidan av kycklingen och fyll med löken. Om du vill kan du knyta samman steken med ett steksnöre så öppnar den sig inte lika lätt.

Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en långpanna eller lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form, stor nog att rymma kycklingen.

Salta utanpå och pensla sedan hela kycklingen med yoghurt- och oljeblandningen. Avsluta med att strö resten av kryddorna över kycklingen.

Stek i ugn i cirka 200 grader. Det tar 45-60 minuter beroende på storlek och vikt på kycklingen. Provskär efter 45 minuter och se om köttet är genomstekt. Köttsaften ska vara klar i färgen.

Under tiden kan du göra såsen.

Bottenred såsen genom att smälta smör i en tjockbottnad kastrull, tillsätta mjöl och vispa i mjölk. Häll i buljong och kryddor. När såsen tjocknat rör du ner osten. Låt småputtra medan kycklingen är i ugnen och späd gärna med steksky när kycklingen är färdig. Före serveringen vispar du i yoghurten och smakar av med salt och vitpeppar.

Ta ur löken och servera den som tillbehör tillsammans med kycklingen.

Couscous, bulgur, ris eller ugnsstekt potatis går bra tillsammans med kycklingen, samt grönsaker och en god sallad.

Tips! Som variation kan du fylla kycklingen med färska champinjoner eller grönsaker i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...