Ugnsgrillad kyckling med yoghurt

Att helgrilla kyckling i ugn är både lätt och läckert! Ett recept på rödlöksfylld kyckling penslad med yoghurt och kryddor! Gör en snabb ost- och paprikasås till.

Du behöver

Kyckling

  • 1 kyckling
  • 2-3 rödlökar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
  • 1 msk yoghurt
  • 2 msk raps- eller majsolja
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk dragon
  • salt och svartpeppar

Sås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 buljongtärning, kyckling- och/ eller steksky från steken
  • 1/2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skölj kycklingen i kallt vatten. Låt den rinna av och torka eventuellt lätt med hushållspapper.

Skala lökarna och klyfta dem.

Blanda tomatpuré, vinäger, yoghurt, olja och hälften av kryddorna i en skål.

Salta och peppra insidan av kycklingen och fyll med löken. Om du vill kan du knyta samman steken med ett steksnöre så öppnar den sig inte lika lätt.

Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en långpanna eller lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form, stor nog att rymma kycklingen.

Salta utanpå och pensla sedan hela kycklingen med yoghurt- och oljeblandningen. Avsluta med att strö resten av kryddorna över kycklingen.

Stek i ugn i cirka 200 grader. Det tar 45-60 minuter beroende på storlek och vikt på kycklingen. Provskär efter 45 minuter och se om köttet är genomstekt. Köttsaften ska vara klar i färgen.

Under tiden kan du göra såsen.

Bottenred såsen genom att smälta smör i en tjockbottnad kastrull, tillsätta mjöl och vispa i mjölk. Häll i buljong och kryddor. När såsen tjocknat rör du ner osten. Låt småputtra medan kycklingen är i ugnen och späd gärna med steksky när kycklingen är färdig. Före serveringen vispar du i yoghurten och smakar av med salt och vitpeppar.

Ta ur löken och servera den som tillbehör tillsammans med kycklingen.

Couscous, bulgur, ris eller ugnsstekt potatis går bra tillsammans med kycklingen, samt grönsaker och en god sallad.

Tips! Som variation kan du fylla kycklingen med färska champinjoner eller grönsaker i bitar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...