Kycklinggryta med rotfrukter

En lättlagad, robust och smakrik gryta som värmer och ger helgkänsla. Servera med couscous, ris eller bulgur.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 morötter
  • 2-3 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 500 g urbenad kyckling (ca 3 filéer)
  • 5 dl hönsbuljong (tärning går bra)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk färsk, riven ingefära eller 1 1/2 tsk malen
  • cayennepeppar
  • smör
  • olivolja

Gör så här:

Rensa och skala rotfrukter och lök. Finhacka den gula löken. Skär rödlöken i klyftor. Strimla palsternackor och tärna morötterna. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna och svampen i lite olivolja i en stor stekgryta så de får färg. Låt ingefäran steka med den sista minuten. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär kycklingen i två centimeter tjocka bitar. Stek den i lika delar smör och olivolja så den får färg. Späd med 4 dl buljong och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.

Blanda ner grönsaker och svamp. Späd med resten av buljongen. Låt småkoka tills dess att kycklingköttet är helt genomkokt.

Red eventuellt grytan med en matsked majsstärkelse utrört i lite kallt vatten om du vill ha en tjockare konsistens.

Sänk värmen och varmhåll grytan. Rör ner 1 deciliter crème fraiche i grytan. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ris, couscous eller bulgur. Ett gott bröd passar fint till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av erik.bagarn@tele2.se
2 juli 2010

HEJ PÅ ER SALT&PEPPAR.

VILL PRÖVA DETTA RECEPT FÖR DET SÅG SMARRIT UT MEN TÄNKER FÖRSTÄRKA MED YTTERLIGARE NÅGON VITLÖK SAMT LITE CHILI EXPLOSION,

TACKAR PÅ FÖRHAND

erik bagarn lindh göteborg


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...