Kycklinggryta med rotfrukter

En lättlagad, robust och smakrik gryta som värmer och ger helgkänsla. Servera med couscous, ris eller bulgur.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 morötter
  • 2-3 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 500 g urbenad kyckling (ca 3 filéer)
  • 5 dl hönsbuljong (tärning går bra)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk färsk, riven ingefära eller 1 1/2 tsk malen
  • cayennepeppar
  • smör
  • olivolja

Gör så här:

Rensa och skala rotfrukter och lök. Finhacka den gula löken. Skär rödlöken i klyftor. Strimla palsternackor och tärna morötterna. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna och svampen i lite olivolja i en stor stekgryta så de får färg. Låt ingefäran steka med den sista minuten. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär kycklingen i två centimeter tjocka bitar. Stek den i lika delar smör och olivolja så den får färg. Späd med 4 dl buljong och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.

Blanda ner grönsaker och svamp. Späd med resten av buljongen. Låt småkoka tills dess att kycklingköttet är helt genomkokt.

Red eventuellt grytan med en matsked majsstärkelse utrört i lite kallt vatten om du vill ha en tjockare konsistens.

Sänk värmen och varmhåll grytan. Rör ner 1 deciliter crème fraiche i grytan. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ris, couscous eller bulgur. Ett gott bröd passar fint till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av erik.bagarn@tele2.se
2 juli 2010

HEJ PÅ ER SALT&PEPPAR.

VILL PRÖVA DETTA RECEPT FÖR DET SÅG SMARRIT UT MEN TÄNKER FÖRSTÄRKA MED YTTERLIGARE NÅGON VITLÖK SAMT LITE CHILI EXPLOSION,

TACKAR PÅ FÖRHAND

erik bagarn lindh göteborg


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se


Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

Den 14:e februari är alla hjärtans dag. Det vill vi fira med mycket gott till dem vi gillar! Börja gärna dagen med doftande apelsinscones med mandel.

I långpanna kan man baka till många, som kärleksmums eller ljusa brownies med vit choklad. Framåt kvällen är det skönt att krypa ihop med rykande hett irish coffee och kanske njuta av hemgjord vaniljglass med muscovadosocker.

Ha en god alla hjärtans dag!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...