Kycklinggryta med rotfrukter

En lättlagad, robust och smakrik gryta som värmer och ger helgkänsla. Servera med couscous, ris eller bulgur.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 morötter
  • 2-3 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 500 g urbenad kyckling (ca 3 filéer)
  • 5 dl hönsbuljong (tärning går bra)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk färsk, riven ingefära eller 1 1/2 tsk malen
  • cayennepeppar
  • smör
  • olivolja

Gör så här:

Rensa och skala rotfrukter och lök. Finhacka den gula löken. Skär rödlöken i klyftor. Strimla palsternackor och tärna morötterna. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna och svampen i lite olivolja i en stor stekgryta så de får färg. Låt ingefäran steka med den sista minuten. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär kycklingen i två centimeter tjocka bitar. Stek den i lika delar smör och olivolja så den får färg. Späd med 4 dl buljong och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.

Blanda ner grönsaker och svamp. Späd med resten av buljongen. Låt småkoka tills dess att kycklingköttet är helt genomkokt.

Red eventuellt grytan med en matsked majsstärkelse utrört i lite kallt vatten om du vill ha en tjockare konsistens.

Sänk värmen och varmhåll grytan. Rör ner 1 deciliter crème fraiche i grytan. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ris, couscous eller bulgur. Ett gott bröd passar fint till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av erik.bagarn@tele2.se
2 juli 2010

HEJ PÅ ER SALT&PEPPAR.

VILL PRÖVA DETTA RECEPT FÖR DET SÅG SMARRIT UT MEN TÄNKER FÖRSTÄRKA MED YTTERLIGARE NÅGON VITLÖK SAMT LITE CHILI EXPLOSION,

TACKAR PÅ FÖRHAND

erik bagarn lindh göteborg


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

Vissa smaker passar helt enkelt kusligt bra ihop. Har de en gång ätit fetaost tillsammans med oliver så förstår du det. Lägg till smaken av varm tomat och krydda försiktigt med rosmarin och några tag med pepparkvarnen...

Nu finns ett nyskapat recept på fetaostpaj för alla pajälskare!

Servera med sallad, balsamvinäger och nybakat bröd. Helt enkelt och bara godast!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...