Kycklinggryta med rotfrukter

En lättlagad, robust och smakrik gryta som värmer och ger helgkänsla. Servera med couscous, ris eller bulgur.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 morötter
  • 2-3 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 500 g urbenad kyckling (ca 3 filéer)
  • 5 dl hönsbuljong (tärning går bra)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk färsk, riven ingefära eller 1 1/2 tsk malen
  • cayennepeppar
  • smör
  • olivolja

Gör så här:

Rensa och skala rotfrukter och lök. Finhacka den gula löken. Skär rödlöken i klyftor. Strimla palsternackor och tärna morötterna. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna och svampen i lite olivolja i en stor stekgryta så de får färg. Låt ingefäran steka med den sista minuten. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär kycklingen i två centimeter tjocka bitar. Stek den i lika delar smör och olivolja så den får färg. Späd med 4 dl buljong och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré och chilisås. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.

Blanda ner grönsaker och svamp. Späd med resten av buljongen. Låt småkoka tills dess att kycklingköttet är helt genomkokt.

Red eventuellt grytan med en matsked majsstärkelse utrört i lite kallt vatten om du vill ha en tjockare konsistens.

Sänk värmen och varmhåll grytan. Rör ner 1 deciliter crème fraiche i grytan. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med ris, couscous eller bulgur. Ett gott bröd passar fint till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av erik.bagarn@tele2.se
2 juli 2010

HEJ PÅ ER SALT&PEPPAR.

VILL PRÖVA DETTA RECEPT FÖR DET SÅG SMARRIT UT MEN TÄNKER FÖRSTÄRKA MED YTTERLIGARE NÅGON VITLÖK SAMT LITE CHILI EXPLOSION,

TACKAR PÅ FÖRHAND

erik bagarn lindh göteborg


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...