Grillad kyckling med äpple och lime

Hel kyckling i ugn är festmat! Gör en variant med fin fyllning av äpple, lime och kryddor!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2 kg kyckling
  • 1 stort, fast äpple
  • 1 gul lök
  • 1 limefrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk hackad citronmeliss
  • 2 tsk havssalt

Gör så här:

Smöra eller olja en form stor nog för kycklingen. Vill du grilla den på galler - lägg gallret över en form eller plåt med vatten för att minska risken för att droppet bränner.

Skala och klyfta löken. Skär äpplet i klyftor. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Hacka citronmelissen.

Pressa limesaften och pensla hela kycklingen med saften.

Blanda samman resten av limesaften med äpple, lök, kryddhack och cirka en tesked salt.

Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i formen. Pensla nu kycklingen med rapsoljan.

Sätt gärna en stektermometer i köttet för att lättare veta när den är färdig.

Stek kycklingen i ugn i 200 grader i cirka 50 minuter. (Tiden varierar beroende på ugn och hur stor kycklingen är.) Temperaturen ska vara över 65 grader och köttsaften ska vara klar och inte rosa.

Tag ut och låt steken vila 5-10 minuter innan den serveras med klyftpotatis, sallad eller nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

Pannkakor hamnar i den absoluta toppen bland våra husmansfavoriter. Smeten går snabbt att vispa ihop och pannkakorna görs enkelt glutenfria eller veganska. Förpassa inte pannkakorna till efterrättshörnet! Gör dem istället grövre med rågmjöl och duka upp en buffé med pålägg: frukt, grönsaker, ost, matyoghurt... När alla får välja själva ropar ingen efter sylt. Eller koka ärtsoppa och servera pannkakor eller plättar till efterrätt, som traditionen bjuder. Fram med stekpannan bara!

 pannkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...