Grillad kyckling med äpple och lime

Hel kyckling i ugn är festmat! Gör en variant med fin fyllning av äpple, lime och kryddor!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2 kg kyckling
  • 1 stort, fast äpple
  • 1 gul lök
  • 1 limefrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk hackad citronmeliss
  • 2 tsk havssalt

Gör så här:

Smöra eller olja en form stor nog för kycklingen. Vill du grilla den på galler - lägg gallret över en form eller plåt med vatten för att minska risken för att droppet bränner.

Skala och klyfta löken. Skär äpplet i klyftor. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Hacka citronmelissen.

Pressa limesaften och pensla hela kycklingen med saften.

Blanda samman resten av limesaften med äpple, lök, kryddhack och cirka en tesked salt.

Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i formen. Pensla nu kycklingen med rapsoljan.

Sätt gärna en stektermometer i köttet för att lättare veta när den är färdig.

Stek kycklingen i ugn i 200 grader i cirka 50 minuter. (Tiden varierar beroende på ugn och hur stor kycklingen är.) Temperaturen ska vara över 65 grader och köttsaften ska vara klar och inte rosa.

Tag ut och låt steken vila 5-10 minuter innan den serveras med klyftpotatis, sallad eller nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...