Grillad kyckling med äpple och lime

Hel kyckling i ugn är festmat! Gör en variant med fin fyllning av äpple, lime och kryddor!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2 kg kyckling
  • 1 stort, fast äpple
  • 1 gul lök
  • 1 limefrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk hackad citronmeliss
  • 2 tsk havssalt

Gör så här:

Smöra eller olja en form stor nog för kycklingen. Vill du grilla den på galler - lägg gallret över en form eller plåt med vatten för att minska risken för att droppet bränner.

Skala och klyfta löken. Skär äpplet i klyftor. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Hacka citronmelissen.

Pressa limesaften och pensla hela kycklingen med saften.

Blanda samman resten av limesaften med äpple, lök, kryddhack och cirka en tesked salt.

Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i formen. Pensla nu kycklingen med rapsoljan.

Sätt gärna en stektermometer i köttet för att lättare veta när den är färdig.

Stek kycklingen i ugn i 200 grader i cirka 50 minuter. (Tiden varierar beroende på ugn och hur stor kycklingen är.) Temperaturen ska vara över 65 grader och köttsaften ska vara klar och inte rosa.

Tag ut och låt steken vila 5-10 minuter innan den serveras med klyftpotatis, sallad eller nybakat bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...