Flygande Jakob - Kycklingrecept

Flygande Jakob

Ett klassiskt recept i många barnfamiljer! Rätten kan varieras och alla har sin variant. Bananer och kyckling ingår i allt. Tänk bara på att små barn kan sätta jordnötter i halsen och att många i dag är allergiska mot just jordnötter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg kyckling, färdiggrillad eller filé
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 200 g champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl chilisås
  • 2-3 bananer
  • salt och peppar
  • (1 dl salta jordnötter)

Gör så här:

Bena ur kycklingen och ta bort skinnet, eller skär kycklingfilén i bitar och stek den i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Genomstek bitarna men stek inte för länge. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form.

Skär eller klipp baconen och rensa och skiva svampen. Fräs baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper. Fräs svampen lätt i baconfettet.

Vispa grädden luftig, men inte hård. Blanda den med chilisåsen, salta och peppra och smaka av. Dela bananerna och skiva dem på längden.

Bred grädden över kycklingen, lätt på svamp och strössla över bacon. Toppa med bananen och gratinera i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Vill du ha jordnötter så lägger du på dem efter halva tiden i ugnen.

Servera med ris och sallad.

Tips! Tycker du att rätten innehåller väl mycket grädde så går det att byta ut hälften av grädden mot till exempel lätt crème fraiche eller matlagningsyoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...