Flygande Jakob

Ett klassiskt recept i många barnfamiljer! Rätten kan varieras och alla har sin variant. Bananer och kyckling ingår i allt. Tänk bara på att små barn kan sätta jordnötter i halsen och att många i dag är allergiska mot just jordnötter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg kyckling, färdiggrillad eller filé
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 200 g champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl chilisås
  • 2-3 bananer
  • salt och peppar
  • (1 dl salta jordnötter)

Gör så här:

Bena ur kycklingen och ta bort skinnet, eller skär kycklingfilén i bitar och stek den i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Genomstek bitarna men stek inte för länge. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form.

Skär eller klipp baconen och rensa och skiva svampen. Fräs baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper. Fräs svampen lätt i baconfettet.

Vispa grädden luftig, men inte hård. Blanda den med chilisåsen, salta och peppra och smaka av. Dela bananerna och skiva dem på längden.

Bred grädden över kycklingen, lätt på svamp och strössla över bacon. Toppa med bananen och gratinera i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Vill du ha jordnötter så lägger du på dem efter halva tiden i ugnen.

Servera med ris och sallad.

Tips! Tycker du att rätten innehåller väl mycket grädde så går det att byta ut hälften av grädden mot till exempel lätt crème fraiche eller matlagningsyoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...