Flygande Jakob

Ett klassiskt recept i många barnfamiljer! Rätten kan varieras och alla har sin variant. Bananer och kyckling ingår i allt. Tänk bara på att små barn kan sätta jordnötter i halsen och att många i dag är allergiska mot just jordnötter.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg kyckling, färdiggrillad eller filé
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 200 g champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl chilisås
  • 2-3 bananer
  • salt och peppar
  • (1 dl salta jordnötter)

Gör så här:

Bena ur kycklingen och ta bort skinnet, eller skär kycklingfilén i bitar och stek den i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna. Genomstek bitarna men stek inte för länge. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form.

Skär eller klipp baconen och rensa och skiva svampen. Fräs baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper. Fräs svampen lätt i baconfettet.

Vispa grädden luftig, men inte hård. Blanda den med chilisåsen, salta och peppra och smaka av. Dela bananerna och skiva dem på längden.

Bred grädden över kycklingen, lätt på svamp och strössla över bacon. Toppa med bananen och gratinera i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter. Vill du ha jordnötter så lägger du på dem efter halva tiden i ugnen.

Servera med ris och sallad.

Tips! Tycker du att rätten innehåller väl mycket grädde så går det att byta ut hälften av grädden mot till exempel lätt crème fraiche eller matlagningsyoghurt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Piroger

Grönkålsfyllda piroger På sistone har grönkålen uppmärksammats för sina hälsoeffekter. Smaken är dessutom fantastisk! Baka en stor sats piroger och frys in.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...